Zutphense band Je-Van-Het staat te trappelen om groter publiek te bereiken

door | feb 3, 2021 | dialect, nieuws, Oorakel, streekmuzikant

ZUTPHEN – Ben Garretsen en John Ooms hebben los van elkaar hun sporen in de muziekwereld al ruimschoots verdiend. Over Je-Van-Het, de Nederlandstalige band waarin zij nu samen spelen, zijn de twee geboren Zutphenaren net zo enthousiast als koeien die voor het eerst weer de wei in mogen.

Dolgraag zouden singer-songwriter en gitarist Garretsen (“ik woon in Warnsveld maar kom oorspronkelijk uit Zutphen”) en drummer Ooms uit De Hoven met optredens een groter publiek laten kennismaken met de liedjes van Je-Van-Het. “Ik vind de nummers gewoon goed, we zijn een lokale band en onze muziek verdient in mijn ogen meer aandacht. We zijn zeker geen klungelaars”, zegt John.

In de zomer van 2019 kwam het op een boerderij in Almen opgenomen eerste Je-Van-Het-album ‘Tussendoor’ met daarop tien nummers uit in een kleine oplage van vijftig exemplaren. Ben tekende voor alle teksten, die hij – deels in Zutphens dialect – schreef op bewerkte nummers van onder meer The Kinks, Tom Waits, Captain Beefheart en The Gunclub.

In april 2020 stonden de eerste officiële optredens gepland bij Café De Deur in Zutphen en bij De Vroolijke Frans in Broek (bij Brummen). Corona gooide roet in het eten en sindsdien hebben de zes bandleden – binnenkort komt er een extra zangeres bij – niet meer kunnen samenspelen.

Het is spannend, maar Ben en John hopen dat het Je-Van-Het-vuur na de coronacrisis ook nog bij alle betrokkenen brandt. Een positief teken is dat bijna iedereen bezig is met het schrijven van nieuwe nummers en daar zitten volgens Ben ‘een paar mooie teksten bij’. Hij ziet een eventueel vervolg in de vorm van een tweede album zeker zitten.

Ketjen
Over de titel van het debuutalbum, Tussendoor, zegt Ben: “Ik beschouwde dat toen als een project.” Daarvoor zaten hij en John samen in de punkband Ketjen, vernoemd naar de Bult van Ketjen in Zutphen. Deze had volgens hen mede dankzij de bijdragen van een accordeoniste/organiste en een saxofoniste veel potentie.

Een duidelijk antwoord op de vraag waarom Ketjen vrij snel ter ziele ging, kunnen de muziekvrienden niet geven: “We hadden op 24 september 2017 opgetreden bij De Deur en hoewel het muzikaal niet erg goed was, ging het publiek helemaal los. Na afloop zei onze zanger dat hij niet meer wilde zingen en daarna is de boel uit elkaar gevallen.”

John was een tijdje daarvoor nog door Ben bij Ketjen gehaald, omdat de toenmalige drummer een half jaar naar Thailand ging. De twee kennen elkaar al tientallen jaren en werkten ook samen voor een overheidsinstantie. Ben: “Drummers zijn dun gezaaid in mijn vriendenkring dus zei ik tegen de band: ik ga John bellen.”

 

 

‘‘Ben heeft mij uit de mottenballen gehaald’’

John Ooms | Je-van-het band

– | fotografie

Mottenballen
Voor John betekende dit telefoontje het begin van een nieuw muzikaal hoofdstuk na een zeer lange pauze: “Ik had 26 jaar lang niet meer in een band gezeten. Daarvoor speelde ik in stevige bands als The Boys en Delay. Het hectische bandleven, altijd laat thuiskomen en bijna niets verdienen; ik had er geen zin meer in. Ben heeft mij uit de mottenballen gehaald.”

Ben was vroeger actief geweest in de punkscene. Met The Hippies stond hij in de jaren tachtig herhaaldelijk in De Melkweg en Paradiso. The Hippies verzorgden daar het voorprogramma van bekende bands als Soul Asylum, Meat Puppets, The Gun Club en Claw Boys Claw. Met Je-Van-Het zijn Ben en John in aanmerkelijk rustiger vaarwater beland en dat bevalt beiden prima. Ben speelt in deze band de akoestische gitaar en John heeft zijn drumkit ingeruild voor een cajon (handtrommel)

Verzoekjes
Op YouTube zijn Geen Spiet en Blauwe Ogen, twee nummers van debuutalbum Tussendoor, te beluisteren. De vijftig beschikbare cd’s waren destijds snel uitverkocht. Bij voldoende aanvragen gaat Ben Garretsen zorgen voor vijftig extra cd’s à 10 euro. Daarnaast wil hij, mits er minimaal vijftig verzoekjes komen, alle nummers van Tussendoor op YouTube plaatsen. Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar: b.garretsen1@gmail.com.

Ben durft hardop te dromen over een mooie toekomst voor en met Je-Van-Het. In het PSV-stadion het voorprogramma van Guus Meeuwis mogen verzorgen, zou in zijn ogen het summum zijn. Met een optreden bij De Deur in Zutphen na de coronacrisis zouden hij en John ook al heel blij zijn.

 

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.