Jan Hovers maakt droom waar met in Beatles-studio gemasterd soloalbum

door | sep 5, 2022 | Berkelbode, mijn werk, nieuws, Oorakel

foto: Petra Gaffke

GORSSEL – ‘Gorsselnaar Jan Hovers maakt album en rondt het af in de Abbey Road Studios’. Puur afgaand op deze kop boven een recent verhaal in deze krant, zou de lezer kunnen denken dat het logisch en normaal is dat Hovers zijn solodebuut in de beroemde studio’s in Londen heeft laten masteren. Maar wie kan zeggen dat hij in dezelfde ruimte als The Beatles heeft gestaan en met dezelfde mastering engineer heeft gewerkt? Beatles-adept Hovers is dan ook apetrots. Een portret van een veelzijdige Amsterdammer die verliefd werd op de Achterhoek.

De eerste helft van zijn loopbaan bracht Jan Hovers door in televisieland. “Op 1 april 1980 begon ik als jongste bediende bij de Willem Ruis Show. Mijn mentor was de bekende regisseur Jos van der Valk. In de jaren erna doorliep ik alle vakdisciplines. Mijn grote droom was te gaan regisseren en langzaam ben ik ook die kant opgegaan.” Voor de KRO werkte Hovers achter de schermen mee aan talrijke programma’s waaronder Ontbijt TV en Memories. Eind 1998 maakte hij de overstap naar de NCRV. Hier bleef hij vier jaar hangen. In zijn jaren bij beide omroepen fungeerde hij onder meer als uitvoerend producent, regisseur en eindredacteur (van bijvoorbeeld de Nationale Nieuwsquiz en Willem Wever).

Verrassende overstap
Eind 2002 maakte de geboren Amsterdammer tot zijn eigen verrassing de overstap naar de museale wereld: “In een landelijk krant had ik een grote advertentie gezien van het Amsterdam Museum dat op zoek was naar een nieuw hoofd presentatie. Ze vroegen mensen met een museologie-achtergrond of je moest (kunst)geschiedenis hebben gestudeerd. Vooraf gaf ik mezelf geen kans. Toch werd ik uitgekozen, omdat ik als enige steeds over ‘het publiek’ had gesproken.”

Hovers belandde daarna in een ‘snelkookpan’: “In korte tijd heb ik toen heel veel geleerd. Rode draad in beide disciplines (televisie en museum, red.) is dat je informatie op een zo aantrekkelijk mogelijke manier op zoveel mogelijk mensen probeert over te brengen.”

Eind 2007 begon Hovers als hoofd educatie & presentatie voor de Anne Frank Stichting, in januari 2011 werd hij directeur van het Airborne Museum en vier jaar later mocht hij zich algemeen directeur/bestuurder van het Zaans Museum noemen. Dit was zijn laatste baan; in februari 2021 ging hij met vervroegd pensioen.

Jan Hovers (63): ‘Al mijn hele leven is muziek mijn allergrootste passie’

Bijna-doorbraak
“Al mijn hele leven is muziek mijn allergrootste passie’’, zegt Jan Hovers (63) in de tuin van zijn vrijstaande woning in Gorssel. In 1982 was hij met zijn band Face It het dichtst bij een doorbraak: “We hadden een platencontract en waren met opnamesessies bezig in de Wisseloord Studios toen onze platenmaatschappij failliet ging…”

Hoewel hij het nooit tot professioneel muzikant heeft geschopt, speelde Hovers wel in talrijke bands met uiteenlopende muziekstijlen. Met twee Amsterdamse kameraden vormt hij vandaag de dag Three Guys Named Joe. Dit trio was op 13 augustus te bewonderen in het Gorsselse openluchttheater.

Begin 2020 woonde Hovers nog in een benedenwoning in de wijk Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Hij stoorde zich er al geruime tijd aan dat Amsterdam steeds toeristischer aan het worden was. De ‘yuppificatie’ van de stad was hem ook een doorn in het oog.

Sprookjesland
Op 4 februari 2020 zag Hovers bij toeval Hier zijn de Van Rossums waarin Zutphen centraal stond. Hovers: “Zij waren opvallend positief over Zutphen en in de aflevering zag je ook Gorssel met Museum MORE. Toen ben ik een aantal keren in Zutphen geweest en raakte ik verliefd op de stad. Ik wilde graag verhuizen, maar moest eerst mijn huis in Amsterdam zien te verkopen. In mei kon ik in een Natuurhuisje in Joppe gaan zitten. Ik had mijn fiets mee en tijdens mijn ritten door de omgeving ben ik volledig verliefd geworden op Gorssel. Ik dacht: dit is een sprookjesland.”

Zijn aankoopmakelaar wees de geboren Amsterdammer op een vrijkomende woning aan de Larixweg in Gorssel. Hovers ging kijken en was meteen verkocht. Op 31 augustus 2020 kreeg hij de sleutel. “Ik woon hier zo ongelooflijk fijn. De woning is levensloopbestendig en de schaal precies goed. In de straat wonen aardige mensen en ik heb genoeg aanspraak. Gorssel heeft leuke restaurants, winkeltjes en een fraai museum en Deventer en Zutphen liggen om de hoek.”

Thuis heeft Hovers in principe het rijk alleen. Met zijn Amsterdamse vriendin Petra Gaffke onderhoudt hij een latrelatie en zijn drie volwassen kinderen (“allemaal dertigers”) uit een in 2007 gestrand huwelijk wonen elders. Grappig is dat op zijn eerste soloalbum in het nummer This is just a song dochter Fanny Hovers opduikt. “Deze opnames zijn in 2008 gemaakt toen Fanny zeventien was.”

 

 

 

‘‘Het was een sensationele dag, alleen om daar maar rond te lopen.’’

Petra Gaffke | fotografie

Gastbijdragen
Met het idee om een eigen album te maken, liep Hovers al heel lang rond. Pas nadat hij in Gorssel was komen wonen en met werken was gestopt, heeft hij zich vol op dit project gestort. Op het album Climb zingt hij en bespeelt hij bijna alle instrumenten. Wel zijn er gastbijdragen van Tessa Boomkamp (Edwin Eversband), Hanna Prins, vriendin Petra en een strijkkwartet.

Hovers beschikt over een professionele thuisstudio en tekende eigenhandig voor het mixen (hiervoor volgde hij diverse online cursussen) van de 13 songs op Climb. Daarna moest het album nog worden gemasterd. In dit proces worden alle frequenties met elkaar in balans gebracht.

Tijdens zijn zoektocht naar een geschikte masteringstudio zei een oud-collega van Hovers uit de televisiewereld gekscherend tegen hem: “Je hebt ook Abbey Road.” In een opwelling besloot de Gorsselnaar contact te zoeken met de beroemdste studio’s ter wereld. Tot zijn verbazing kreeg hij te horen dat hij hier ‘gewoon’ terechtkon en wat hem dit per uur zou kosten.

Hovers moest aangeven aan welke mastering engineer hij zat te denken en kwam uit bij Alex Wharton. Wharton is niet de eerste de beste; hij werkte onder andere met The Beatles, The Pixies en Marvin Gaye en tekende voor de remasters van het complete solo-oeuvre van Paul McCartney; dé held van Hovers.

Heilige graal
Donderdag 7 juli (“de verjaardag van Ringo Starr”) waren Hovers en zijn vriendin in Londen en betraden zij de heilige graal voor Beatles-fans: de Abbey Road Studios. “Het was een sensationele dag, alleen al om daar rond te lopen.” Als klap op de vuurpijl bleek diezelfde dag in Studio 3 ook nog eens McCartney te zitten. “Ik heb nog met zijn beveiligers gesproken, maar dichterbij kwam ik niet”, zegt Hovers glunderend.

Op het eindresultaat van zijn grootste muzikale avontuur tot op heden is Hovers terecht trots. Climb klinkt als de spreekwoordelijke klok en de zeer gevarieerde liedjes verdienen het door een groot publiek gehoord te worden. Dit kan op Spotify en andere streamingsdiensten.

Vinyl
In december verschijnt het album in een eerste oplage van 300 exemplaren op vinyl. Hovers weet nog niet wat de lp – waarvoor hij zelf het artwork ontwierp – gaat kosten, maar belangstellenden mogen zich alvast verheugen op een ‘koopje’.

Hovers onthult dat hij van plan is van Climb ook een boek te maken. Hierin krijgt elke song een hoofdstuk én een linosnede. Deze kunstvorm beoefent hij graag naast het musiceren. Bovendien heeft hij een podcastkanaal (www.pakhuisnostalgia.nl) en online radiostation (www.radionostalgia.nl). Conclusie: met Jan Hovers heeft Gorssel er een creatieve en zeer veelzijdige inwoner bijgekregen.

 

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.