Gepassioneerd fotograaf en groot Bowie-fan Bernard Rübsamen (59) overleden

door | jan 23, 2024 | Contact, mijn werk, nieuws, Oorakel

Bernard Rübsamen, gefotografeerd aan de IJssel in Zutphen. Foto: Carla Koehorst

ZUTPHEN/TONDEN – Slechts enkele weken na de presentatie van zijn fotoboek David Bowie: Photography & Tribute in een vol Luxor Theater, is op vrijdag 5 januari totaal onverwachts de bekende fotograaf Bernard Rübsamen overleden. Rübsamen laat zijn partner, zijn dochter en een bonusdochter achter. 

Door Rudi Hofman 

De laatste jaren woonden Bernard Rübsamen en Carla Koehorst achtereenvolgens in De Hoven, Warnsveld en sinds augustus 2023 in Tonden (gemeente Brummen). Zij hadden het hier uitstekend naar hun zin. “In Warnsveld mochten we de rust ervaren van het buitengebied en we waren dus ontzettend blij met het vinden van een klein maar fijn huisje in Tonden waar we langer zouden kunnen blijven wonen. We hebben hier meteen de – vooral ook nu – oh zo warme betrokkenheid van deze buurtgemeenschap mogen beleven en voelden ons hier ook meteen thuis”, vertelt Carla.

Innemend mens
Volgens haar zal Bernard worden herinnerd als een liefhebbende partner, zorgzame vader en bonusvader, met onvoorwaardelijke liefde voor zijn naasten. “Hij was een ongelooflijk innemend mens, die wars was van ellebogenwerk. Hij ging ervan uit dat de mensen om hem heen net zo integer zouden zijn als hij dat zelf in zijn hele wezen was.”
Het leven van Bernard Rübsamen is niet los te koppelen van zijn grote passie, de fotografie. Hierin vormde David Bowie, van wie hij sinds zijn elfde groot fan was, een belangrijke leidraad. Het was ook Bowie die voor hem uiteindelijk de cirkel weer rond wist te maken.

Hartstilstand
Op 8 december 2014 werd Rübsamen tijdens een klus als royalty-fotograaf (hierop was hij zich sinds 1998 gaan toeleggen, hij volgde alle koningshuizen in Europa op de voet, red.) bij het koninklijk paleis in Brussel door een hartstilstand getroffen. Een bodyguard wist hem te reanimeren. Daarna volgde echter een heel zware (herstel)periode.
In april 2015 wees Rübsamens broer hem erop dat de Belgische regisseur Ivo van Hove was gevraagd om de musical Lazarus met muziek en teksten van David Bowie te regisseren. “Dit werd voor mij de aanleiding om mijn leven weer een positieve wending te geven en een voor mij bijzonder project te starten”, vertelde de fotograaf afgelopen november in een interview voor deze krant.

Unieke foto’s
Het leidde ertoe dat hij op 7 december 2015 Bowie fotografeerde bij de première van de musical in New York. Achteraf bleek dit de laatste keer te zijn geweest dat de wereldberoemde artiest in het openbaar verscheen. Na Bowies dood op 10 januari 2016 werden deze unieke foto’s dan ook wereldwijd gepubliceerd. Ze staan ook in het fotoboek, dat Rübsamen in 2023 samenstelde in verband met zijn 40-jarig jubileum als professioneel fotograaf.
“Bernards intuïtie was uitzonderlijk, zowel in zijn werk als ook privé. Hij wist vaak op het laatste moment nog net een andere positie in te nemen, waardoor hij nét die bijzondere foto kon maken, die anders was dan die van anderen. Bernard was ook zeer collegiaal en dat blijkt ook uit de vele (internationale) reacties op zijn overlijden. Zijn malle grappen, lekker klagen over het vreselijke weer en zijn openhartige gesprekken”, zegt Carla.

Middelbare school
De in Amsterdam geboren Bernard Rübsamen verhuisde in 1971 naar Zutphen mee, omdat zijn vader hier voor zijn werk naartoe werd overgeplaatst. Bernard groeide in Zutphen op en ging naar het Isendoorn College. Bij dansschool Vieberink kwam hij Carla tegen tijdens een openbare dansavond. Bernhard vroeg haar daar ten dans en ze trokken nog een aantal jaar met elkaar op. Daarna verloren zij elkaar uit het oog, al bleven ze via Facebook wel met elkaar verbonden.
Vele jaren later reageerde Carla op een door Bernard geplaatste foto van David Bowie, die hij tijdens een concert in Rotterdam had gemaakt. Volgen Bernard bevatte de reactie van Carla een fout en hij liet haar dit in een privé-bericht weten. Dat leidde tot een urenlang app-contact en uiteindelijk tot een liefdesrelatie.
De fotograaf keek enorm naar uit om nog heel veel jaren samen met zijn partner in het huisje in Tonden te blijven wonen. Wat betreft zijn werk zag het er ook goed uit. Er lonkte een nieuw contract dat hem meer zekerheid en mogelijkheden zou brengen.

Hoogtepunt
Het uitbrengen van zijn nieuwe boek David Bowie: Photography & Tribute was echt een hoogtepunt. Vanuit de hele wereld kwamen er enthousiaste reacties en lagen er plannen voor signeersessies. Enkele vroegere bandleden van David Bowie wachtten in spanning af op de ontvangst van dit mooie fotoboek. Rübsamen hield hierover regelmatig contact met hen.
Zijn grote wens was om nog eens persoonlijk dit boek te kunnen overhandigen aan Iman, Bowies vrouw. Verder wilde hij heel graag zijn lief en hun beider dochters op internationale reizen mee gaan nemen, om ook hen wegwijs te maken in zijn wereld en samen te genieten.

Een nieuwe hartstilstand op vrijdag 5 januari verstoorde deze mooie toekomstbeelden bruut. Bernard Rübsamen mocht slechts 59 jaar oud worden. Zijn uitvaart heeft vrijdag in besloten kring plaats.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.