Muziekvrienden Charlie Hart en Stef Woestenenk eren hun held Ronnie Lane tijdens gezamenlijke tournee

door | dec 5, 2022 | concert, Oorakel

Stef Woestenenk (links) en Charlie Hart (rechts) tijdens een optreden in 2019 met Steve Simpson. Foto: PR

VORDEN – De Vordense muzikant Stef Woestenenk verheugt zich zeer op de tournee die hij in januari met Charlie Hart gaat doen. Deze Engelsman heeft volgens Stef zijn sporen in de muziek meer dan verdiend. Eind jaren zestig speelt Charlie met The People Band als een van de eerste bands ooit in Paradiso. Ruim een halve eeuw later heeft hij net een serie optredens met Chris Jagger, de broer van Mick, in Australië achter de rug.

Door Rudi Hofman

In de aanloop naar het Ronnie Lane Memorial Concert in de Londense Royal Albert Hall ziet Stef Woestenenk in 2004 Charlie Hart over straat lopen. Charlie treedt tijdens dit herdenkingsconcert ter ere van de in 1997 overleden Ronnie Lane (bekend van Small Faces en Faces) op met de band Slim Chance. Stef is een groot fan van Ronnie en Charlie maakt in de jaren zeventig deel uit van Lanes begeleidingsband. 

Sterker nog: Charlie woont zelfs een tijd lang op de door Ronnie Lane in Wales gebouwde boerderij ‘The Fishpool’. “We schreven muziek, ik hielp op de boerderij en regelmatig kwamen er gasten langs als Eric Clapton, Pete Townshend en de leden van Faces. Het was een prachtige tijd”, tekent Stef in 2014 op uit de mond van Charlie voor het online muziekmagazine Written in Music.

Ongeveer zeven jaar daarvoor heeft Stef een mailtje naar Charlie gestuurd. Stef: “Ik speelde toen met het idee voor een boek over ‘side-mannen’ in de muziek en vroeg Charlie of hij wilde meewerken. Dit boek is er nooit gekomen, maar jaren later hebben we voor mijn in 2017 uitgebrachte boek ‘Loepzuiver – muziekverhalen uitvergroot’ uitgebreid met elkaar gesproken door te videobellen en te telefoneren.” 


Still uit een YouTube-video. Opgenomen in 2017 in de homestudio van Charlie Hart in Londen. 

Een klik
De eerste keer dat Stef en Charlie elkaar de hand schudden, is op 20 juli 2014 in een park in Gouda. Daar speelt Charlie met Chris Jaggers geleide band Atcha. Chris is de jongere broer van Mick Jagger. “Ondanks de vluchtigheid van ons contact die dag is er een klik met Charlie, waarschijnlijk omdat we elkaar al zo’n lange tijd hebben gemaild”, schrijft Stef in ‘Loepzuiver’.

Later dat jaar volgt het interview voor Written in Music en nodigt Charlie Stef uit om in Londen een optreden van zijn band Slim Chance bij te wonen. Door omstandigheden komt het hier pas van in 2017. Stef en zijn toen 12-jarige dochter Fieke logeren drie nachten bij Charlie en zijn vrouw en dochter thuis. 

Theatersetting
Sindsdien is Stef hier vaker te gast geweest waarbij hij altijd een van zijn kinderen probeert mee te nemen. “Afgelopen jaar hebben we het idee van een tour besproken. Charlie heeft in een notitieboekje een aantal songtitels opgeschreven. Ongeveer de helft is van Ronnie Lane. Verder gaan we americana, blues en rootsmuziek spelen en ook verhalen vertellen. Ik denk dat het een beetje een theatersetting wordt”, zegt Stef.

Waar de 44-jarige Vordenaar zich focust op gitaar en zang is Charlie Hart (72) een echte multi-instrumentalist. Hij speelt onder meer piano, orgel, accordeon, viool en bas en daarnaast neemt hij regelmatig zangpartijen voor zijn rekening. In 2019 staan Charlie en Stef voor het eerst samen op een podium. Zij vormen dan een trio met Steve Simpson, oer-lid van Slim Chance. Stef: “Toen merkten we wel dat er chemie was tussen Charlie en mij.” Een jaar later treedt Stef twee keer op met Charlie en Chris Jagger. 

Huiskamer
Op 20 januari 2023 staat het eerste optreden van CHAS (Charlie Hart & Stef Woestenenk) op het programma. Niet een theater of schouwburg maar een huiskamer in Steenderen vormt dan het decor van een ‘private gig’. Daarna volgen tot en met 29 januari zeven optredens in onder meer De Hip in Deventer en bij de Streeckgenoot in Doetinchem. Het busje van Stef zet ook koers naar plaatsen als Lisse, Someren en het Duitse Stadtlohn (zie afbeelding tourschema).

“Gewoon muziek maken zonder de poeha eromheen en niet de mensen in het publiek te hoeven pleasen.” Dit is volgens Stef het mooiste aan het samenspelen met Charlie, die in januari bij hem komt logeren: “We willen ook lol hebben, maar het gaat ons zeker niet alleen om het vermaak. Het is voor mij een avontuur dat zichzelf door de optredens betaalt. Ik vind het fantastisch en heb er veel vertrouwen in. Ik hoef niet anders dan mijzelf te zijn.”

In leven houden
Als de komende tournee beiden goed bevalt, sluit Stef niet uit dat hij en Charlie misschien ook wel samen in Londen gaan optreden. De Vordenaar zegt het belangrijk te vinden dat de liedjes van de 25 jaar geleden aan multiple sclerose (MS) overleden Ronnie Lane gespeeld blijven worden. “Ik voel me wel een beetje verantwoordelijk voor het in leven houden van zijn muziek.”

Stef Woestenenk speelt in de bands MoonYard, Four Eyed Faces en Claptunes. Laatstgenoemde is een Eric Clapton-tributeband. 


www.stefwoestenenk.nl

 

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.