‘Postume’ ontdekking: Maple

door | sep 14, 2020 | column, Oorakel

Orange Maplewood. Aan deze band bewaren veel liefhebbers van alternatieve rock in Lochem en omstreken warme herinneringen. Deze vijfmansformatie bestond uit Jordy Sanger, Duncan Daalmeijer, Gerben Bielderman, Rik Vegter en Koen Dijkstra. De laatste twee stapten later uit de band. Zij brachten in 2014 hun enige album, Just Another Fairytale, uit. Later volgden nog twee ep’s.

Eind 2017 veranderde de band van naam en samenstelling. De rockers besloten als Maple verder te gaan. Bielderman stapte uit de band en voor hem in de plaats kwamen Robbi Meertens en basspeler Darek Mercks de gelederen versterken. Dit viertal nam in 2018 het verrassend sterke en gevarieerde album Maple op in een Franse boerderij.

Tot voor kort was het Oorakel onbekend met de band, maar oh wat is dit een fijne ontdekking zeg. Koop het album of beluister het in elk geval op Spotify en laaf je aan tien heerlijk gruizige, pretentieloze maar ook zeer pakkende rocksongs. De stem van zanger Jordy Sanger doet af en toe denken aan die van voormalig Oasis-voorman Liam Gallagher.

Helaas is dit niet de enige overeenkomst tussen Maple en Oasis.

Helaas is dit niet de enige overeenkomst tussen Maple en Oasis. Net als de Britpopband is ook Maple ter ziele, zij het sinds kort. Het gebrek aan ambitie en focus is de hoofdreden voor de break up, zeggen Sanger en Daalmeijer in een interview dat ik met ze had voor de Berkelbode. Verrekte jammer, want dit betekent dat ik nooit meer de gelegenheid krijg de band live te bewonderen. Op het laatst was overigens Mats Deckers de bassist.

De letterlijke betekenis van Maple is esdoorn. Volgens de site houtbewerkingscursus.nl is dit een harde houtsoort met Amerikaanse roots. De duurzaamheid van esdoorn wordt als ‘matig’ betiteld: ‘Esdoorn kan niet zonder een afwerklaag voor buitentoepassingen gebruikt worden’. Hadden de heren van Maple dit zich tijdig gerealiseerd, hadden zij zich hiertegen misschien beter kunnen wapenen. Nu heeft hun band het amper drie jaar volgehouden. De oogst: één album en een aantal losse singles is karig, maar zeker niet te versmaden!

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.