Nooit meer na Maple-concert samen bier drinken in ‘De Keizer’

door | sep 14, 2020 | column, Oorakel

LOCHEM/AMSTERDAM – Drummer Duncan Daalmeijer en zanger/gitarist Jordy Sanger zijn en blijven elkaars beste vrienden. Op muzikaal gebied hebben de twee in Lochem opgegroeide kameraden besloten ieder zijn eigen weg te gaan. Tot deze zomer zaten zij samen in fuzzpop-band Maple (voorheen Orange Maplewood), samen met Robbi Meertens en Mats Deckers. Het vanuit Amsterdam opererende viertal bracht in 2018 het gelijknamige en goed ontvangen debuutalbum uit en toerde uitgebreid door België, Duitsland en Nederland. Het optreden in Beverwijk, vlak voor de corona-uitbraak, blijkt de laatste show te zijn geweest.

Fans kregen onlangs toch weer hoop op een doorstart van Maple, maar die hoop bleek ijdel. Op 1 september verscheen op YouTube een 360 graden-video waarin Maple met het bevriende Bartek een imposante bak heerlijke herrie neerzet. De twee bands spelen samen een Bartek-song, een Maple-song en een cover van shoegaze-helden My Bloody Valentine. Duncan Daalmeijer zegt dat de in de Broedmachine in Beverwijk gemaakte opnamen dateren van december. ”Vorig jaar augustus hebben wij met Jurriaan Sielcken in de boerderij van Orange Maplewood-bassist (Orange Maplewood was de voorloper van Maple, red.) Gerben Bielderman in Laren onze laatste ep opgenomen. Feitelijk gaat het om drie losse singles. Daarvan zijn You I (Everything Else) en Buzzbuzzbuzz al een tijdje geleden verschenen, maar Jaded Transmission hadden wij nog klaarliggen. Net als de video met Bartek leek het ons, ondanks dat we gestopt zijn, toch nog erg tof die te releasen.”

 ”Misschien doen we over vijftien jaar met grijzend haar wel een reünietour!”

Jordy Sanger | Maple

Als persoonlijke hoogtepunt van bijna drie jaar Maple noemt de zoon van de in de Achterhoek beroemde muzikant Ap(pie) Daalmeijer (overleden in 2017) het opnameproces van het enige album. “Hiervoor zaten we twee weken lang in een afgelegen boerderij in Frankrijk met Jurriaan Sielcken en Iwen Legro. We hebben daar een fantastische tijd gehad en het is nog steeds een album waar ik ontzettend trots op ben.” Duncan Daalmeijer is geboren in Lochem en woonde daar tot zijn 22ste. Nu zit hij in Amsterdam. “Ik kom nog regelmatig in Lochem, want mijn moeder woont er. Dus probeer ik zeker één keer in de maand even langs te gaan. Qua muziek ben ik alweer een tijdje bezig met Sean Gascoigne, zoon van oud-Normaal-gitarist Alan Gascoigne. Sean heeft altijd al zijn one-man-band, maar zocht er toch muzikanten bij om het wat breder te maken. Met hem ben ik inmiddels alweer een tijdje aan het schrijven, plannen maken, repeteren en opnemen.”

Daalmeijer is ervan overtuigd dat hij te zijner tijd weer met andere muzikanten op een podium zal staan. ”Met wie en onder welke naam, daarover heb ik werkelijk nog geen idee. Eerst wil ik het Orange Maplewood- en Maple-avontuur van samen pakweg acht jaar een plekje geven. We spreken elkaar allemaal nog dagelijks en hebben absoluut geen ruzie. Ik denk dat de interesses en focus even niet meer 100 procent op Maple gericht waren.”

In Den Olden Keyzer
Jordy Sanger woont in Beverwijk, maar kent Lochem op zijn duimpje. Op zijn derde verhuisde hij van Heemskerk naar Lochem, groeide daar op en leerde er Duncan Daalmeijer kennen. “Als jong ventje haatte ik Duncan. Later toen ik op het Staring College een band wilde beginnen, was Duncan de enige drummer die ik kon vinden. Uiteindelijk zijn we beste vrienden geworden. Op onze tijd met Orange Maplewood en Maple kan ik alleen maar mooi terugkijken. Na concerten in het oosten van het land gingen we vaak bierdrinken bij Dina Nekkers van café In Den Olde Keyzer in de Bierstraat in Lochem.”

Wrijving of ruzie tussen de bandleden is er volgens Sanger nooit geweest. “Je moet in een team wel de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Als je merkt dat de echte ambitie is verdwenen, moet je stoppen. Het lag niet aan de inzet. Ik zie spelen in een band als topsport. Daar komt gewoon heel veel bij kijken. Het is niet alleen repeteren, optreden en nummers opnemen. Ik moest sowieso veel aan de kar trekken. Op een gegeven moment ben ik aan een masteropleiding Compositie begonnen en die kostte me ook veel tijd. Er was niemand die de voortrekkersrol kon overnemen. Dat is niet gek hoor. Van alleen de band konden we niet leven. Duncan werkt als kok en ik geef muziekles op de Herman Brood Academie in Utrecht.”

Piet Paulusma
Gevraagd naar zijn Maple-hoogtepunt, antwoordt Sanger: ”Dat was absoluut het met z’n vieren non-stop in een busje op pad zijn naar de volgende show. We probeerden telkens weer de beste show te spelen die we in ons hadden, we verkochten merchandise en steeds vaker kwamen mensen terug naar een show omdat ze ons te gek vonden.” Maple trad onder meer op in een volle Melkweg, in Club Cassiopeia in Berlijn, op Noorderslag in Groningen en op Mañana Mañana. Op dit festival in Vorden beleefde de band en het publiek een bijzonder moment toen Piet Paulusma tijdens het optreden doodleuk het weerbericht verkondigde.

Momenteel richt Sanger zich op het opnemen van eigen materiaal op een viersporenbandrecorder. Daarnaast maakt hij met een vriend uit Haarlem muziek onder de intrigerende naam Bhaya Cvlt. Of en wanneer hij weer met maatje Duncan Daalmeijer samen gaat spelen, zal de tijd uitwijzen: ”Misschien doen we over vijftien jaar met grijzend haar wel een reünietour!”

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.