In Wilp repeterende rockers van Black Monsoon presenteren debuutalbum in Burgerweeshuis

door | okt 2, 2020 | album release, concert, nieuws, Oorakel

WILP/DEVENTER – Pantomime heet het eerste volwaardige album van grunge- en noiserockband Black Monsoon. De bandleden Jacquelien Kwast, Marjolijn Dokter en Teun Guichelaar komen uit respectievelijk Olst, Deventer en Utrecht. Zij repeteren op de Wilpse Klei en releasen 27 november hun debuut in het Burgerweeshuis in Deventer.

In de grote zaal van het poppodium kunnen door de coronabeperkingen waarschijnlijk slechts vijftig fans getuige zijn van de show waarbij de band voor het eerst alle elf nummers van Pantomime live speelt. De gelukkigen die een ticket weten te bemachtigen, moeten Black Monsoon zittend aanschouwen en beluisteren, maar dan wel vanuit luxe bioscoopstoelen.

‘’Dit is niet leuk’’, zegt zangeres-gitariste ‘Jacky’ Kwast. ‘’Het leuke is als je gewoon met publiek zonder remmen kunt spelen’’, reageert Teun Guichelaar (zang en gitaar).  ‘’Met halfdronken publiek dat een beetje naar het podium loopt daar krijg je wel een bepaalde energie van.’’

Om net als in het pre-coronatijdperk een intieme sfeer te creëren, heeft de band iets bedacht, zegt drumster Marjolijn Dokter: ‘’We hebben een soort van compromis gevonden. Wij gaan zelf tussen het publiek spelen. Dus niet op maar voor het podium.’’

 

‘’Het is gewoon supervet geworden’’

Jacky Kwast| Black Monsoon

Maaike Ronhaar | fotografie

Hiermee ontstaat een MTV Unplugged-achtige setting, maar dan in een ‘plugged’-uitvoering. Want Black Monsoon doet niet aan akoestische sets. Dat past gewoon niet bij de keiharde, melancholische muziek met over elkaar heen buitelende gitaarpartijen waarvoor de band staat.

Op Pantomime hebben de bandleden nieuwe ingrediënten aan hun muzikale spectrum toegevoegd.  Zo klinken bepaalde nummers zelfs wat ‘poppy’, zingt de drumster voor het eerst mee – er zijn sowieso meer zangpartijen en samenzang – en experimenteert de band met veel wisselende gitaarstemmingen.

Supervet
Fans die alleen het zes nummers tellende mini-album Black Monsoon uit 2018 kennen, hoeven niet bang te zijn dat de band softer is geworden. De extremen en variatie zijn groter, maar de muziek klinkt nog harder, en dreigender dan voorheen. ‘’Het is gewoon supervet geworden’’, zegt Kwast.

Inwoners van Wilp krijgen niets mee van de imposante bak heerlijke herrie die Kwast, Dokter en Guichelaar samen weten te produceren. ‘’Ik heb hier ooit auditie moeten doen’’, zegt drumster Marjolijn Dokter in de oefenruimte op het erf van een boerderij aan de Oyseweg.

PJ Harvey
Kwast en Guichelaar waren meteen enthousiast en hadden met Dokter hun gewenste versterking binnen. De naam voor de band kwam pas later. Als fans van PJ Harvey kwam het drietal uit bij Black Monsoon (Zwarte Moesson) dat opduikt in het Harvey-lied Meet Ze Monsta.

Eind vorig jaar deed Black Monsoon een succesvolle tour in Zuid-Engeland. Het optreden in Der Golem in het Duitse Arnsberg op 31 januari 2020 was volgens de bandleden de meest bijzondere tot op heden. Vanwege de ‘volle bak’ en het enthousiaste publiek, maar ook omdat zich na afloop een lange rij voor de merchandise vormde. ‘’Er waren zelf mensen uit Keulen (130 kilometer rijden, red.) gekomen’’, zegt Kwast.

Vier van de elf nummers op het debuutalbum nam de band vorig jaar al op in de studio van producer Jan Schenk in Amsterdam. Afgelopen juli had de band slechts vijf dagen nodig voor de overige zeven nummers.

Guichelaar: ‘’We zijn gewoon een weekje Amsterdam gaan doen met het idee, we blijven daar en dat is onze zone zodat we in die bubbel van het muziek maken blijven.’’ Producer Schenk werkte eerder samen met bekende bands als Moss en Mozes and the Firstborn.

Van Black Monsoons ‘firstborn’ Pantomime zijn al de singles Jabberwocky en Losing verschenen. Bij het titelnummer komt binnenkort een videoclip. Het album verschijnt op vinyl en cd en komt op Spotify en Bandcamp te staan.

Walhalla-gevoel
Teun Guichelaar ziet ook live spelen als een medium voor de band. ‘’We merken dat we met dit medium ook veel nieuw publiek bereiken.’’ Jacky Kwast beaamt dit: ‘’Dat is leuk. Weet je, als mensen blij worden van je muziek dan worden wij ook blij van het spelen. Dat is de wisselwerking hè en dat is gewoon het walhalla-gevoel.’’

Voor de albumrelease-show van Black Monsoon op 27 november zijn nog enkele duotickets à 22 euro te koop.
Zie: www.burgerweeshuis.nl.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.