Weduwnaar Frans uit Twello enthousiast over bezoekdienst na partnerverlies

door | jun 22, 2021 | mijn werk

VOORST – Na een zeer fijne en hechte relatie van vijftig jaar verloor Frans van Loon (69) op 21 juli 2019 zijn vrouw en grote liefde. Ria van Loon over- leed thuis aan de Van Heemskerkstraat in Twello – volgens Frans haar met afstand favoriete plek – na een ongelijke strijd tegen kanker. Zij werd 67 jaar.

De Twellose had daarvoor vele jaren met haar broze gezondheid geworsteld. Met name haar spiergestel was een zwakke plek. Later werd bij haar artrose (gewrichtsslijtage) vastgesteld, kreeg zij twee heupprotheses en onderging zij diverse meniscusoperaties. De diagnose long- kanker was een harde klap en die ziekte is haar fataal geworden.

Frans had zijn levenspartner in de laatste maan- den als mantelzorger intensief en ‘met alle liefde’ bijgestaan. Hierbij kreeg hij veel steun van een zorgteam van Sensire en het Steunpunt Mantelzorg van Mens en Welzijn, waarvoor hij nog altijd zeer dankbaar is.

OUDSTE KAT

Na de uitvaart, die helemaal zo verliep zoals Ria had gewild, stond Frans er thuis alleen voor. Hij had alleen gezelschap van de twee teckels en twee katten waarop zijn vrouw ook zo dol was geweest. “De oudste kat zat in de weken en dagen voor Ria’s dood continu bij haar. Dat was heel bijzonder om te zien.”

Bij een Twellose vriend van Frans, die ook we- duwnaar is, was een uitnodiging binnengeko- men voor een avond over verlies en rouw. Frans en zijn kameraad gingen naar deze bijeenkomst van Mens en Welzijn in Klein Twello. Frans: “Ik was heel belangstellend. Een vrouw sprak hier over rouwverwerking en haar boodschap sprak mij zeer aan.”

GEEN TRAAN

In de periode na de dood van zijn vrouw had Frans ‘een stukje berusting’ gevoeld. “Ik had zoiets van, het is goed zo. Ik had ook nog geen traan gelaten. Misschien wilde ik me groothou- den. Ik zorgde er ook voor dat ik druk genoeg was om niet over het verlies van Ria te hoeven nadenken.”

Door de thema-avond in Klein Twello kwam Frans in contact met Judith Zietsma, consulent bij Mens en Welzijn. Zij wees hem op de eind 2019 in de gemeente Voorst opgestarte bezoek- dienst na partnerverlies. In rouwbegeleiding getrainde, ervaringsdeskundige vrijwilligers komen bij mensen op bezoek die recent hun partner verloren hebben. Zij bieden hun een luisterend oor, steun, troost en erkenning en herkenning.

GESCHIKTE MATCH

Frans moest even over een drempel, maar be- sloot vervolgens van deze service gebruik te maken. Judith ging voor hem op zoek naar een geschikte match. “Ze zei: ‘Ik denk dat ik iemand heb gevonden die bij je past’ en dat bleek zij goed te hebben ingeschat.” De vrijwilligster aan wie Frans werd gekoppeld was een iets jongere vrouw uit de gemeente Voorst met veel ervaring in de hulpverlening.

SPIEGEL

Van meet af aan hadden de twee een klik: “De gesprekken waren heel open en eerlijk. Zij kan heel goed luisteren en stelde goede vragen zon- der zich op te dringen om mij een spiegel voor te houden. Daardoor kwamen er bij mij allerlei gevoelens zoals boosheid (“waar heb ik dit aan verdiend”) en verdriet naar boven”, zegt Frans.

Na een traject van een jaar, met in het begin maandelijks en later twee- of driemaandelijks een gesprek bij Frans thuis, volgde een evaluatie “De conclusie was dat ik alleen, niet eenzaam, verder kon. Ik denk met heel warme gevoelens aan onze gesprekken terug. Nu drinken we af en toe samen een bak koffie”, zegt Frans.

ERVARINGEN DELEN

De Twellonaar is zo enthousiast over de bezoek- dienst na partnerverlies, dat hij Judith Zietsma heeft laten weten dat hij graag zijn ervaring wil inzetten om in de toekomst andere weduwnaars en weduwes te begeleiden. Zijn vriend maakt, zo zegt hij, nog steeds gebruik van de bezoekdienst. Frans: “Ik kan het echt iedereen aanraden.”

Deze bezoekservice vanuit Mens en Welzijn is niet gebonden aan een bepaalde termijn en iedere gebruiker kan zelf bepalen hoe vaak hij of zij met een vaste vrijwilliger wil praten. Alles wat er tijdens de gesprekken aan de orde komt, wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

MEER INFORMATIE

Wilt u meer weten over de bezoekdienst na part- nerverlies of een kennismakingsgesprek aanvra- gen? Neem contact op met Judith Zietsma via j.zietsma@mensenwelzijn.nl of 06-19772295.

 

 

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.