Voortbestaan Haniel verzekerd: enthousiaste Vordenaar neemt zaak over

door | jun 10, 2024 | Contact, mijn werk, Opdrachtgever

Huidig Haniel-eigenaar Han Denkers (rechts) en toekomstig eigenaar Devin Horstman tekenen het contract. Foto: Tara Denkers 

ZUTPHEN/VORDEN Het voortbestaan van Games & Gifts by Haniel in Zutphen is verzekerd. Devin Horstman (29) uit Vorden mag zich per 1 augustus officieel de nieuwe eigenaar van de winkel aan de Korte Beukerstraat noemen. Drie weken geleden meldde Han Denkers in deze krant dat hij na 42 jaar gaat stoppen met zijn zaak en dat hij hoopte een geschikte opvolger te vinden. Dat is tot zijn grote vreugde en opluchting gelukt.

Door Rudi Hofman

Met het overnemen van Games & Gifts by Haniel komt voor Devin naar eigen zeggen een jongensdroom uit. “Ik ben zelf heel erg fan van wat er in de winkel allemaal wordt verkocht. Het is een heel grote stap om als zelfstandig ondernemer te beginnen, maar dit is een once in a lifetime-kans”, zegt de Vordenaar. Hij ontdekte een paar weken geleden bij toeval dat Han Denkers zijn zaak wilde verkopen toen hij voor zijn vriendin een mok van de Netflix-serie Wednesday kwam kopen.

“We raakten met elkaar in gesprek en ik vroeg Devin of hij al had gehoord dat ik ging stoppen. Devin zei toen dat als hij het geld ervoor had, hij per direct de winkel zou overnemen. De volgende dag belde hij terug en zei hij dat het hem helemaal geweldig leek. We hebben het daarna over de cijfers en voor- en nadelen gehad en hebben ook met de pandeigenaar gesproken. Op zaterdag 1 juni hebben we het contract getekend”, schetst Han Denkers de gang van zaken. “Het past en voelt gewoon goed. Devin heeft meer kennis over de huidige producten in de winkel dan ik.”

Net zo enthousiast
Het doet Denkers deugd dat hij iemand heeft gevonden die net zo enthousiast aan de start van het zelfstandig ondernemerschap staat als hij en zijn vrouw Evelien 42 jaar geleden. Zij begonnen in 1982 met Haniel, destijds de eerste videotheek in Zutphen. In de loop van de jaren kwam de focus op gaming en merchandising (vooral film en gaming gerelateerd) te liggen. Sinds februari 2023 zit Games & Gifts by Haniel aan de Korte Beukerstraat. “We zijn meer een verzamel- en liefhebberswinkel geworden”, gaf Denkers in het vorige interview aan. De vriendin van Devin heeft in dezelfde winkelstraat overigens een tattoo- en piercingzaak.

Zelf is Devin al sinds hij een peuter was vaste klant van Haniel. “Ik ging toen al met mijn ouders mee als ze bij Haniel films gingen huren.” De huidige invulling van de winkel is helemaal zijn ding. Devin is dan ook van plan vanaf augustus op dezelfde voet én onder dezelfde naam verder te gaan. Wel wil hij enkele dingen aan het assortiment gaan toevoegen. “De makkelijkste eerste stap is te beginnen met in- en verkoop van losse Pokémonkaarten. Ik zit er ook aan te denken om de merchandising van Japanse animatie uit te breiden en te bekijken of er handel mogelijk is in tweedehands Funko-poppen. Verder wil ik in de winkel een of twee keer per jaar Bandai-introductiedagen gaan houden. Dit zijn plastic modelkits die je zonder lijm en verf in elkaar kunt zetten.”

‘Allemaal passie’
Devin Horstman is van plan de winkel (en webshop) in zijn eentje te gaan draaien. Hij beseft dat dit betekent dat hij in principe zeven dagen per week in touw zal zijn. Hij ziet hier niet tegenop, integendeel: “Het is allemaal passie en daar ga ik graag voor buffelen. “De Vordenaar ziet met ‘Haniel’ een mooie toekomst voor zich: “Het ‘nerd’ zijn, is steeds meer sociaal geaccepteerd. Het is tegenwoordig heel normaal dat je merchandise koopt van series zoals Game of Thrones, Stranger Things of van de Marvelfilms. Daarnaast blijft er veel vraag naar videogames en andere merchandising.”

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.