Tweede Kamerjas zit oud-Achterhoekers Lisa Westerveld en Hanneke van der Werf als gegoten

door | okt 20, 2023 | Achterhoek Vacaturekrant, mijn werk

ACHTERHOEK – Lisa Westerveld en Hanneke van der Werf zijn opgegroeid in de Achterhoek. Door hun functie als Tweede Kamerlid voor respectievelijk GroenLinks en D66 staan zij al jaren in de publieke schijnwerpers. Op 22 november hopen zij herkozen te worden. De twee genieten volop van hun naar eigen zeggen veelzijdige en boeiende functie in het politieke hart van Nederland. Een dubbelinterview.

Door Rudi Hofman | Artikel voor de Achterhoekse vacature krant

Voelen jullie je met elkaar verbonden vanwege jullie Achterhoekse roots?

 

Lisa: “Nou, als ik bijvoorbeeld in de Gelderlander een interview met Hanneke tegenkom, dan lees ik dat eerder dan een verhaal over een andere collega. Dan zie je toch dat je bij elkaar uit de buurt komt.”

Hanneke: “Ik wist dat Lisa uit de Achterhoek kwam en dan heb ik daar al snel sympathie voor. Dit maakt mij ook wat nieuwsgieriger. Ook als ik haar aan het werk zie of als we samen een kop koffie dronken, dan had ik daar een goed gevoel bij. Ik vind haar een goed Kamerlid. Leuk is dat zij iemand is die wat van haar privéleven laat zien. Dat doe ik zelf ook; ik ben geen Haagse robot geworden, zeg maar.”

Lisa: ‘Ik gebruik mijn tijd heel effectief. In de trein is voor mij gewoon werktijd. Verder probeer ik mijn werk over de hele week te verdelen. Soms pak ik ook de zaterdag en zondag erbij’

Ervaren jullie al verkiezingsstress?

Lisa: “Niet zozeer stress. Het is meer het gevoel van we gaan er weer tegenaan. Wat ik minder fijn vind aan de verkiezingen is dat je minder bezig bent met je inhoudelijke werk. Hanneke en ik hebben allebei best wel een portefeuille die veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. En eigenlijk wil je gewoon door op die onderwerpen, maar heel veel debatten zijn vooruitgeschoven, of er komt een nieuw kabinet en iedereen is wat terughoudend met het invoeren van nieuw beleid; dat zijn de minder leuke kanten aan de verkiezingstijd. De leuke kant is wel dat we straks een paar weken het hele land in gaan.”

Hanneke: “Voor mij is het een beetje een gekke timing, want het is nu letterlijk mijn eerste verlofdag. Ik heb nagedacht wat ik in mijn laatste maand wilde doen op het thema veiligheid. Specifiek voor vrouwen maar ook voor de regio. Dat is een thema dat me na aan het hart ligt. Als Kamerlid ben ik nu tijdelijk officieel ontslagen. Als kandidaat zal ik om die reden niet op alle verzoeken in kunnen gaan. Ik ga bijvoorbeeld wel een kop koffie drinken met de wijkagent in Voorburg waar ik woon en ik heb nog een aantal interviews gedaan, maar wil ook genoeg rust pakken.”

Hoe zeker is het dat jullie na de verkiezingen aan een nieuwe periode in de Tweede Kamer mogen beginnen?

Hanneke: “Ik sta op plek 8 van de D66-Kandidatenlijst. Eerlijk gezegd denk ik dat ik wel van een zetel verzekerd ben, daar durf ik wel een fles Jip & Janneke champagne om te verwedden (lacht). De vorige keer stonden we lang op 12 zetels en werden het er uiteindelijk 24.”

Lisa: “De vorige keren stond ik op plek 10 en 14 en ben ik met voorkeursstemmen gekozen, dat waren heel spannende maanden. Ik sta nu op plek 5, dan moet er bij ons wel heel wat mis gaan, omdat we nu samen met de PvdA zijn, mocht het niet lukken. Dat is fijn, want ik denk dat heel veel mensen niet doorhebben dat als je kandidaat bent en je staat op de lijst, of je wordt minister, dat je dan natuurlijk wel je gewone werk en een groot stuk zekerheid opgeeft.”

Wat maakt het werk van een Kamerlid zo leuk?

Lisa: “Het is ontzettend veelzijdig. Mensen hebben wel eens het idee dat we alleen maar in de Tweede Kamer zitten te debatteren. De Kamerdagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag, dit zijn hectische dagen waarin van alles gedaan moet worden. Maar een Kamerlid is ook erg veel in het land te vinden voor werkbezoeken. Je wilt natuurlijk ook dingen bereiken. Je bent met heel veel projecten tegelijkertijd bezig.”

Hanneke: “Mijn vader zei altijd: je moet van je hobby je werk maken. Ik doe dit gewoon met heel veel plezier. Je staat 24/7 aan als Kamerlid, maar tegelijkertijd is het ook zo dat je je eigen baas bent. Je bent heel flexibel in hoe je je dag inricht. Ja, je moet naar de fractievergaderingen toe en bij stemmingen en debatten aanwezig zijn, maar niemand zegt hoe laat je moet beginnen of wanneer je mag stoppen. Dat maakt het makkelijker te combineren met het een gezin.

Over welke eigenschappen moet een Kamerlid beschikken?

Lisa: “Je moet vooral denk ik een teamspeler zijn. Als Kamerlid heb je veel verschillende taken. Je moet de regering controleren, je bent ook volksvertegenwoordiger, je moet begrotingen kunnen lezen. Het is ook het beste in een fractie te zitten waar die verschillende eigenschappen aanwezig zijn. Hanneke en ik praten juist heel veel met mensen, omdat daar heel veel kennis en bereidwilligheid zit. Je kunt dan ook veel beter zien hoe beleid in de praktijk uitpakt. Daarnaast moet je ook soms heel technische debatten aankunnen, goed kunnen omgaan met je medewerkers en goed kunnen luisteren.”

Hanneke: “Er wordt veel gezegd over de populariteit van de politiek, maar mijn ervaring is dat als je ergens naartoe gaat en je bent oprecht geïnteresseerd om iets voor anderen te verbeteren, dan voelen mensen dat en willen ze je met al hun uren en energie helpen. Dat geeft heel veel voldoening.”

Moet je per se hoogopgeleid zijn voor deze functie?

Hanneke: “Je moet een bepaalde openheid, empathie en nieuwsgierigheid hebben om te willen weten wat er in de samenleving speelt. Die voelsprieten zijn bij een mbo’er of universitair opgeleide echt niet anders. Dat heeft te maken met intrinsieke drive en interesse.”

Lisa: “We maken het wel veel te moeilijk. Kijk eens naar beleidsteksten die vaak vol met moeilijke woorden staan. Dus ik denk dat we daar met elkaar aan moeten werken. Ik wil dat de Kamer ook veel toegankelijker wordt voor mensen met verschillende achtergronden.”

Wat zijn de minst leuke aspecten aan het Kamerlid zijn?

Lisa: “Dat beleid veranderen lang kan duren en soms heb- ben we best zware debatten die tot midden in de nacht duren. Wat ik ook heel zwaar vind is dat mensen soms dingen aan je vragen waarvan ik vind dat ze geholpen moeten worden, maar dat ik dat als Kamerlid niet zelf kan.”

Hanneke: “Wat ik gek vind, is dat we zo laat weten wat het plenaire schema voor de volgende week is (Lisa knikt bevestigend). Echt een paar keer heb ik al gehad dat er een supergrote wet aankwam, bijvoorbeeld de Wet seksuele misdrijven, en dat we op vrijdag maar moesten kijken wanneer het was. Dan heb je dus maar een weekend de tijd daarvoor. Ik zou er voor willen pleiten dat we langer van tevoren weten wanneer er grote debatten aankomen.”

Hoe gaan jullie om met werkstress?

Hanneke: “Ik ben altijd wel goed geweest in het scheiden van hoofd- en bijzaken. Als je daar niet goed in bent, dan word je dat als Kamerlid vanzelf wel. Ik bepaal ook van tevoren, deze dagdelen ga ik even niet werken, of dit of dat pak ik liever in het weekend op.”

Lisa: “Ik gebruik mijn tijd heel effectief. In de trein is voor mij gewoon werktijd. Verder probeer ik mijn werk over de hele week te verdelen. Soms pak ik ook de zaterdag en zondag erbij. Sporten heb ik echt nodig als ontspanning.”

Welk advies zouden jullie jongeren die een politieke loopbaan ambiëren willen meegeven?

Hanneke: “Bemoei je op welke manier dan ook met wat er speelt in de maatschappij. Want ik denk dat het heel be- langrijk is dat de nieuwe generatie zijn of haar stem laat horen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is dat je je meldt bij een lokale politieke partij of afdeling waarin je actief kunt worden. Zo kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de politiek. Dat heb ik zelf heel leuk gevonden. Wij zijn natuurlijk in de Tweede Kamer maar met 150 volksvertegenwoordigers, maar er zijn heel veel lagen in de politiek.”

Lisa: “Want juist door actief te worden bij een lokale partij, te gaan kijken bij een gemeenteraad, of bijvoorbeeld in de medezeggenschapsraad van een school te gaan zitten, ontdek je of politiek echt wat voor je is en of het beeld klopt wat jij erbij had.”

Lisa Westerveld

Lisa Westerveld

Kamerlid GroenLinks

Leeftijd: 41 jaar • Geboren in Aalten • Woonachtig in Nijmegen

Voorzitter Landelijke Studentenvakbond LSVb 2007-2009

Tussen 2011-2017 werkzaam bij de Algemene Onderwijsbond (AOb)

Sinds maart 2017 Kamerlid voor GroenLinks

Hanneke van der Werf

Hanneke van der Werf

Kamerlid D66

Leeftijd: 38 jaar • Geboren in Hengelo (Overijssel) • Opgegroeid in Rekken • Woonachtig in Voorburg

Studeerde geschiedenis & journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen

Begon ooit op de politieke redactie van de NOS

Was 7 jaar gemeenteraadslid & fractievoorzitter voor D66 Den Haag

Sinds maart 2021 Kamerlid voor D66

Lees PDF (bron: Achterhoekse Vacaturekrant)
Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.