Oud-Rekkense vrijwel zeker van D66-Kamerzetel

door | jan 29, 2021 | Elna, mijn werk

DEN HAAG/REKKEN –  Het moet heel raar lopen of ‘we’ hebben er na de komende verkiezingen niet weer een Kamerlid met Achterhoekse roots bij. De in Rekken opgegroeide Hanneke van der Werf (36) lijkt met haar negende plaats op de D66-kandidatenlijst bij voorbaat verzekerd van een zetel.

Op de conceptkandidatenlijst stond Van der Werf zelfs op plek drie. De zes plaatsen verlies doet aan haar vreugde niets af: “Ik ben heel erg tevreden met deze positie en had nooit gedacht dat ik zo hoog op de lijst zou komen. Vooraf hoopte ik op plek elf en dacht ik, als dit lukt, zou dat heel mooi zijn. Toen ik op drie stond, viel mijn mond eerlijk gezegd open, ik had daarna al wel een beetje ingecalculeerd dat ik wat zou zakken.”

Buitenaf
In het ziekenhuis in Hengelo Overijssel kwam Hanneke op 29 november 1984 ter wereld, haar ouders woonden toen in Haaksbergen. Daar bracht Hanneke de eerste twee jaar van haar leven door. “Mijn ouders wilden graag buitenaf wonen en een grote tuin. Hun trok het dorpse leven en de natuur en toen is het Rekken geworden. Ik heb hier tot mijn zeventiende gewoond. Mijn ouders wonen er nog steeds.”

Het voelt volgens Hanneke nog steeds een beetje alsof zij zelf nog een beetje in Rekken woont, omdat het nog steeds hetzelfde huis is. Ongeveer één keer in de maand gaat zij naar haar ouders, soms een weekend en soms wat langer. Haar dochter van elf maanden vindt het heerlijk bij opa en oma.

Seizoenen
“Het is toch wel een heel fijne plek met heel veel jeugdherinneringen. Ik vond het zelf heel leuk om echt in de natuur op te groeien en van de seizoenen te genieten. Die zie en krijg je daar veel meer mee dan in de stad. Ondanks dat ik enig kind was, zorgden mijn ouders er wel altijd voor dat ik met kinderen afsprak en dat er wat leuks te doen was (…). Er waren ook altijd best veel activiteiten in het dorp.”

Hanneke ging in Rekken naar de peuterspeelzaal, haar (middelbare) schooltijd bracht zij in Haaksbergen door. Dit betekende telkens acht kilometer heen en terugfietsen. Op haar zeventiende verruilde Hanneke voor haar studie de Achterhoek voor Groningen.

In het voorjaar van 2008 liep Hanneke stage op de redactie van Den Haag Vandaag, een televisieprogramma over de landelijke politiek. Zij is rond die tijd ook naar Den Haag verhuisd. De stage was voortgekomen uit haar masterstudie radio- en televisiejournalistiek in Groningen.

Binnenhof
“Tijdens en na mijn studie had ik al wel veel politieke belangstelling (…). Het leek me heel leuk om rond het Binnenhof het nieuws te verslaan”, zegt Hanneke. In de herfst van 2008 kon zij aan de slag op de parlementaire redactie van de NOS. In die periode is zij zich gaan afvragen, wat trekt mij meer, de politiek zelf of de politieke verslaglegging? Het snijvlak van politie en media trok haar altijd al. Rond haar 25ste koos zij vol overtuiging voor de politiek.

Hanneke herinnert zich dat zij tijdens haar studie op de vraag wat ze wilde worden, als antwoord ‘persvoorlichter’ gaf, terwijl zij nog niet precies wist wat deze functie inhield. Ze moest hieraan terugdenken toen ze vervolgens acht jaar lang als persvoorlichter optrad voor de landelijke D66-fractie.

In april 2014 betrad Van der Werf de arena van de Haagse gemeentepolitiek. Daar beet zij zich namens de democraten vast in drie uitdagende onderwerpen: veiligheid, integratie en vrouwenemancipatie. Sinds twee jaar is zij fractievoorzitter van D66.

Veiligheid
Bij de verkiezingen op 17 maart ziet Hanneke goede kansen voor de D66 om minimaal op twintig zetels uit te komen. Zij noemt Sigrid Kaag een ‘heel aansprekende lijsttrekker’. Als Kamerlid hoopt Hanneke in elk geval veiligheid in haar portefeuille te krijgen, eventueel in combinatie met media en vrouwenemancipatie. De politiebezetting op orde krijgen, is een van de zaken waarvoor zij zich wil gaan inzetten. “Iedereen is erbij gebaat als je veilig over straat kunt.”

Hoewel zij zich sterk verbonden voelt met de Achterhoek zal Hanneke het parlement straks niet zomaar inruilen voor bijvoorbeeld een vrijkomende burgemeesterspost in Berkelland. “Ik heb echt wel voor het Kamerlidmaatschap gesolliciteerd om dat meerdere perioden te doen. Dat zou mij, als dat goed gaat, heel mooi lijken. Maar ik sluit zeker niet uit dat ik ooit terugga naar het oosten van het land.”

Achterhoekers mogen er volgens Hanneke op rekenen dat zij als Kamerlid oog heeft voor hun belangen. “Ik ben niet vergeten waar ik vandaan kom. Absoluut niet. Ik denk dat het een ongelooflijke meerwaarde heeft dat je in het parlement, dat toch in de Randstad staat, ook de blik van het platteland meeneemt.’’

Tbs-kliniek?
Van der Werf refereert als voorbeeld aan de politieke discussie van jaren geleden over de mogelijke sluiting van een aantal Tbs-klinieken waaronder de kliniek in Rekken. “Die kliniek zorgt niet alleen voor werkgelegenheid maar is ook typisch iets wat ervoor zorgt dat ook andere voorzieningen in het dorp overeind blijven.”

Het is volgens Hanneke belangrijk dat in de Tweede Kamer iemand zit die zegt: ‘zullen we daar óók even bij nadenken of weten jullie wel wat voor een impact dit heeft op een kleine gemeenschap?’ “Ik weet vanuit Den Haag wat de grootstedelijke problematiek is, maar aan de andere kant van het land spelen heel andere dingen en die hebben lang niet altijd een vertegenwoordiger in het parlement. Mijn achtergrond en ervaringen in Den Haag vormen denk ik een mooie combinatie.”

Hanneke van der Werf

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.