Netwerk Zin In Deventer nóg belangrijker in coronatijd

door | nov 6, 2020 | Gemeente Deventer, Opdrachtgever

DEVENTER – Als er in coronatijd iets is waar mensen behoefte aan hebben dan is dat verbinding. In de ‘open community’ Zin In Deventer staat het zoeken naar verbinding – en zingeving – centraal. Fernand en Annelies Toebes behoren tot de initiatiefnemers van het ‘netwerk van zinzoekers’ met het christelijk geloof als uitgangspunt. Maar juist ook niet-gelovigen kunnen zich aansluiten.

Vanuit de vraag hoe kunnen we de zondag in coronatijd zinvol invullen, begon in juni een reeks activiteiten met als doel: elkaar ontmoeten, plezier hebben en een stukje verdieping, inspiratie en verbinding vinden. Het aanbod varieerde van wandelen en knutselen met de kinderen tot een pizza-avond en een escapetuin. Fernand: ‘’Nu doen we dit alleen nog op de eerste zondag van de maand.’’

Picknick

In de zomer kwam elke woensdag een groepje voor een picknick samen in het Rijsterborgherpark. ‘’Alleen legden we dit jaar de kleedjes verder uit elkaar en was het geen open ontmoeting om te voorkomen dat het te druk zou worden’’, zegt Annelies.

Door corona voelen veel mensen zich geïsoleerd en ongelukkig. Annelies: ‘’Wij spreken mensen die midden in de samenleving staan en een goede baan hebben en zich tegelijk nu erg eenzaam voelen. Daar schrikken we van”

Vanuit het netwerk gaan mensen bijvoorbeeld bij elkaar langs voor een gesprekje aan de deur, een boek te brengen of een wandeling te maken. Fernand vertelt dat midden in de zomer het online lootjestrekken een succes was. ‘’De opdracht was: verras de ander. Er was bijvoorbeeld iemand die een lied voordroeg en zelf kregen we een enorme escapegame.’’

Levensthema

Met elkaar praten over levensvragen, het geloof en wat mensen belangrijk vinden, is een belangrijk onderdeel van het netwerk.  Annelies Toebes vormt met vijf andere vrouwen het groepje ‘een luchtig laagje dieper’. ‘’Iemand brengt een levensthema in en dat bespreken we aan de hand van iets creatiefs of een TED-talk (een bevlogen presentatie in maximaal 18 minuten, red.).

Zin In Deventer bestaat zeven jaar en telt momenteel een kleine vijftig deelnemers tussen grofweg de 35 en 45 jaar. ‘’We zijn gericht op het uitbouwen en verdiepen van relaties. Relaties nemen weer relaties mee. Zo groeit het netwerk geleidelijk. Soms zie je iemand lange tijd niet en dan duikt diegene plotseling toch weer op’’, zegt Fernand Toebes

Brandstof

Groeien als netwerk is geen doel op zich. Het gaat de initiators om de zingeving en onderlinge verbinding. Fernand: ‘’Ik denk dat Zin In Deventer door corona wel een extra impuls qua belangrijkheid heeft gekregen. Ook al doe je het maar voor een paar mensen dan is dit al de moeite waard. Het geeft je genoeg brandstof om door te blijven gaan.’’

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina en het Instagram-account van Zin In Deventer. Mailen naar zinindeventer@gmail.comkan ook.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.