Nieuw sportgebouw Twello

door | mrt 20, 2024 | Gemeente Voorst, mijn werk

Afbeelding fragment van Artikel 

Door Rudi Hofman

TWELLO/VOORST –

Met de bouw van een nieuw sportgebouw in Twello wil de gemeente Voorst twee vliegen in één klap slaan. Scholen krijgen meer mogelijkheden om meer bewegingsonderwijs aan te bieden. In de namiddag, avonduren en weekenden kunnen leden van sportverenigingen zich hier naar hartenlust uitleven. Het multifunctionele sportgebouw is geschikt voor alle binnensporten.

De gemeente hoopt het sportgebouw in de loop van 2027 in gebruik te kunnen nemen. Het beheer komt in handen van de Koepel Sport, Welzijn en Cultuur gemeente Voorst. Over onder meer de locatie en de wensen wat betreft inrichting en functionaliteit is de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met onder andere de scholen en sportverenigingen.

 

Geschikte lokatie
Gebleken is dat alle partijen blij zijn met de voorkeurslocatie: het braakliggende terrein tussen het Veluws College en de Domineestraat, Veilingstraat en Koningin Julianastraat. Door de centrale ligging en goede bereikbaarheid is het voor scholen en de sport een geschikte plek om het sportgebouw te bouwen. Op 27 februari zijn omwonenden tijdens een inloopavond in het gemeentehuis over de plannen geïnformeerd.

Een nieuwe sportaccommodatie in Twello is noodzakelijk, omdat de gymzalen
aan de Hietweideweg en Wassenaer Obdamstraat niet meer aan de huidige eisen voldoen en zijn afgeschreven. Meerdere scholen hebben daarom behoefte aan een nieuwe binnenlocatie voor hun bewegingsonderwijs. Daarnaast zullen diverse sportverenigingen hier gretig gebruik van gaan maken. De twee oude gymzalen uit de jaren zeventig worden namelijk gesloopt nadat het sportgebouw gereed is.

Het multi- functionele sport- gebouw is geschikt voor alle binnen-sporten.

Ruimtewinst
De afmetingen van het sportgebouw bij het Veluws College zijn 48 bij 28 meter met een hoogte van zeven meter (binnen) en negen meter (buitenwerk). Het complex krijgt drie zaaldelen. Dit betekent meer ruimte ten opzichte van de twee huidige gymzalen. In tegenstelling tot sporthal Jachtlust en de sportzaal bij SV Twello ontbreken in het sportgebouw een tribune en horecavoorziening. Wel komen hier kleed-, douche- en bergingsruimtes.

Dankzij tips en adviezen vanuit de sportclubs en scholen in Twello is het sportgebouw straks op vele manieren te gebruiken. Twee voorbeelden: door een volleybalveld te ʻkantelenʼ, ontstaat ruimte voor een extra veld. En de baskets zijn verplaatsbaar waardoor je zowel traditioneel basketbal van vijf tegen vijf op een groot veld als drie tegen drie op een half veld kunt spelen. Aan wensen vanuit het onderwijs wordt ook voldaan. Zo komen er uitklapbare trampolines, een boulderwand (klimmen tot maximaal 4,5 meter hoogte) en een aantrekkelijk klim- en klauterparcours.

Uitgangspunten
Naast het sportgebouw is er aandacht gevraagd voor een goede bereikbaarheid, voldoende parkeervoorzieningen en het veilig halen en brengen van kinderen. Het idee is de padenstructuur in de omgeving aan te passen en de Veilingstraat verkeersveiliger te maken. De ruimte tussen Veluws College en het sportgebouw wordt als gemeenschappelijke ruimte ingericht. Bij de bouw wordt de mogelijkheid opengehouden om boven op de kleedkamers een verdieping te bouwen. Dit om ruimte te bieden voor enkele maatschappelijke functies. Denk hierbij aan ruimte voor het onderwijs, een fysiotherapeut en/of (buurt)sportcoaches.

Rosmarijn Boender

Rosmarijn Boender

wethouder gemeente Voorst

“Onze inwoners én deze centrale plek in Twello verdienen een fijn sportgebouw dat voor iedereen veilig toegankelijk is en dat past in haar omgeving. Een gebouw waar zowel basisscholieren als jongeren zich thuis voelen tijdens bewegingsonderwijs met hun schoolklas. En dat ook genoeg ruimte biedt voor de zaaltrainingen van volwassenen met hun verschillende verenigingssporten. Als we dit voor elkaar krijgen kan sportief Voorst weer jaren vooruit!”

Peter Wormskamp

Peter Wormskamp

wethouder gemeente Voorst

“Sport draagt bij aan een vitaal leven én aan sociale contacten. Dat is belangrijk voor nu en de volgende generaties. Als dit sportgebouw daaraan bijdraagt dan is ons doel bereikt!”

Bij het bepalen van de exacte plek voor het sportgebouw is rekening gehouden met
het doorzicht vanaf de spoorlijn aan de Domineestraat op de toren van de Dorpskerk. Deze zichtlijn blijft intact. Dit is een van de onderdelen in het Programma van Eisen Ruimtelijke Kwaliteit dat naast het Functioneel Programma van Eisen is opgesteld. Beide programmaʼs zijn in de loop van maart te bekijken op de website van de gemeente Voorst. Alle uitgangspunten worden aan een architect meegegeven om tot een ontwerp van het sportgebouw en het terrein te komen.

In gesprek over sporttoekomst
Tim van Beek, beleidsadviseur sport & bewegen, vertelt dat de gemeente Voorst binnenkort graag in gesprek gaat over hoe de sporttoekomst in de gemeente eruit moet zien. Themaʼs die spelen zijn bijvoorbeeld het professionaliseren van de sport, het optimaliseren van het sportaanbod en gebruik van sportaccommodaties. En niet te vergeten het vergroten van de sociale veiligheid. Dit vereist volgens Van Beek dat partijen meer gaan samenwerken.

De aftrap voor het gesprek over de gemeentelijke sporttoekomst hopen we in het najaar te kunnen organiseren. Van Beek: “Ik denk aan een inspiratieavond. Met aandacht voor landelijke trends en ontwikkelingen op sportgebied, het vrijwilligersprobleem en bijdragen van boeiende gastsprekers. Daarnaast horen we graag welke wensen en behoeftes er op sportgebied leven.” De bijeenkomst is, zo benadrukt hij, zeker niet alleen op Twello gericht. Iedereen uit de gemeente Voorst die wil meepraten, is van harte welkom. Zodra een datum bekend is, communiceren we die in het Voorster Nieuws en op de social media-kanalen van de gemeente.

Prijsvraag: bedenk een naam

ʻSportgebouw De Veilingʼ is nu de werknaam voor het nieuwe sportgebouw in Twello. Een officiële naam is er nog niet daarom roepen we inwoners op om hun ideeën en suggesties voor een aansprekende en toepasselijke naam in te sturen. De bedenker van de uiteindelijke naam van het sportgebouw krijgt een half-jaarabonnement van zwembad De Schaeck.

Meedoen aan deze prijsvraag kan door een mail te sturen naar gemeente@voorst.nl onder vermelding van ʻnaam nieuw sportgebouwʼ.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.