‘Natuur helpt je de weg uit een diep dal te vinden’

door | jun 22, 2021 | Contact, mijn werk

Wandelcoach Erna Eskes verloor haar zoon Gerben (28) bij tragisch ongeval in El Salvador

DOETINCHEM/WARSVELD/ZELHEM – Wandelen in de natuur kan helpen bij het verwerken van een schokkende gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare, een ernstig ongeval, een ontslag of een burn-out. Wandelcoach Erna Eskes uit Doetinchem heeft deze helende werking persoonlijk ervaren en helpt heel graag anderen in hun verwerkingsproces.

Bijna drie jaar geleden, op 9 augustus 2018, kreeg Erna het vreselijkste bericht dat een moeder kan krijgen. Haar man Jan kwam op haar werk vertellen dat hun zoon Gerben (28) was omgekomen bij een verkeersongeval in El Salvador. Gerben en zijn vriendin Anouk waren na een backpackvakantie in een taxi op weg geweest naar het vliegveld toen zij werden aangereden door een naar later bleek dronken automobilist.

Gerben, een populaire en geliefde gymdocent op het Isendoorn College in Warnsveld, was op slag dood. Anouk en de taxichauffeur overleefden de enorme klap. De dader (27) kreeg zeven maanden cel. Tijdens zijn rechtszaak werd een slachtofferverklaring van nabestaanden voorgelezen en kreeg hij te horen welk onnoemlijk leed hij had aangericht.

De Graafschap
Het duurde tweeënhalve week voordat Gerbens lichaam in Nederland arriveerde. Hij was een groot fan van De Graafschap en toenmalig Superboerentrainer Henk de Jong droeg op 12 augustus de 2-0 winst van zijn ploeg tegen Feyenoord aan Gerben op.

Op 29 augustus hield het Isendoorn College een indrukwekkende herdenkingsdienst. “De school heeft een map met brieven van leerlingen, ouders en collega’s gebundeld en aan ons overhandigd. Hierin staan persoonlijke herinneringen aan Gerben en wat hij voor hen heeft betekend. Uit deze verhalen en herinneringen halen wij nog regelmatig troost”, zegt Erna. Op 30 augustus kwamen Gerbens vriendin, familie, vrienden en bekenden samen om hem te herdenken en op 31 augustus volgde de crematie in kleine kring.

Steen
Het wegvallen van Gerben sloeg een onpeilbaar diep gat in het hechte gezin Eskes, dat naast Erna en Jan uit Gerbens zussen Reninka en Carine bestaat. Toch is het volgens Erna zo, dat haar wandelpassie ervoor heeft gezorgd dat het gat inmiddels vanuit de hartpositie meer naar de zijkant is opgeschoven. Tijdens een vakantie vond zij een steen met een gat dat je van verschillende kanten kunt belichten; dit symboliseert het proces dat Erna heeft doorgemaakt.

Haar verdriet is de afgelopen jaren hooguit een fractie draaglijker geworden, toch heeft Erna de kracht gevonden om verder te kunnen in haar leven: “Het komt natuurlijk nooit meer helemaal goed, maar het is anders goed. Als je net onder de top van een berg staat, heb je ook een mooi uitzicht”, zegt de Doetinchemse, die van eind 2002 tot maart 2018 met haar gezin in Zelhem woonde. Zij gebruikt veelvuldig beeldspraak om bepaalde situaties en gevoelens te omschrijven.

Onverharde wegen
Wandelen deed Erna als jong kind al graag en veelvuldig en dit doet zij dat op haar 59ste nog steeds: “Ik schiet zoveel mogelijk de natuur in en loop dan bij voorkeur over onverharde wegen. Dat vind ik leuker en het is beter voor je voeten omdat een zachte ondergrond beter dempt.”

In 2015 besloot Erna wandeltrainer te worden en richtte De Wandelstap op. Ze volgde een opleiding via de Koninklijke Wandel Bond Nederland en weet sindsdien alles over bijvoorbeeld de juiste wandelhouding, conditieopbouw, spierversterkende oefeningen en hoe je blessures kunt voorkomen en behandelen. Hierbij komt haar tien jaar ervaring als pedicure goed van pas.

Corona-challenge
“Blessurevrij wandelen en lol hebben is mijn belangrijkste insteek als ik wandelaars begeleid”, zegt Erna. Dit geldt onder meer voor een groep die onder haar leiding aan ‘sportief wandelen’ doet. Voor Hemelvaartsdag 2021 had zij een corona-challenge bedacht waarbij groepsleden konden kiezen uit routes van 40 en 20 kilometer door de gemeente Bronckhorst.

Na de dood van Gerben duurde het een aantal maanden voordat Erna zich weer bij de groep voegde. “Na twee of drie keer was ik alweer aan het trainen.” In de tussenliggende periode ging Erna alleen zes dagen naar Ameland om te wandelen. De natuur gaf haar, zo zegt ze, een bepaalde rust terug. Zij kwam tot zichzelf en besefte toen meer wat er allemaal was gebeurd. Dit ging met veel emoties gepaard.

Verandering
Een rouwproces is volgens Erna enorm belangrijk. Zij adviseert iedereen die een zware periode doormaakt in beweging te komen: “Bewegen brengt verandering zowel fysiek als mentaal. Als je in een diep dal zit en je loopt naar buiten de natuur in dan gebeurt er wat, maar je moet wel de natuur willen zien. Het is een bizar hoge prijs die ik voor dit inzicht heb betaald.”

Fitstap
De sportieve Doetinchemse is behalve wandeltrainer ook sportmasseur en Fitstaptrainer. Fitstap is een programma van twaalf weken waarin een deelnemer aan de hand van een app wandelt in combinatie met aandacht voor gezonde voeding en het geestelijk welzijn.

Sinds haar in 2020 voltooide post-hbo opleiding mag Erna zich officieel wandelcoach noemen. Waar in veel andere sporten de termen trainer en coach door elkaar heen worden gebruikt en min of meer hetzelfde betekenen, is dat in de wandelsport anders.

Perspectief
In haar werk als wandelcoach gebruikt Erna het wandelen in de natuur als middel om iemand die door heftige omstandigheden of een schokkend voorval is vastgelopen te helpen uit het dal te klimmen en weer perspectief te bieden. Naast een individu kan het ook om een groep familieleden of vrienden gaan, die een dierbare is verloren en daar geen raad mee weet.

Echtgenoot Jan Eskes vindt de volgende metafoor die Erna weleens gebruikt mooi: “Je blijft maar rondjes over dezelfde rotonde rijden en hebt geen idee welke afslag je moet nemen.” Wie echt niet meer weet hoe het verder moet, doet er volgens zijn vrouw goed aan hulp in te schakelen.

Erna: “De stap naar een psycholoog is soms best groot, ook niet altijd nodig en dan is er vaak ook nog een lange wachttijd. Bij mij is de drempel lager en ik kan meteen met de cliënt aan de slag. Als wandelcoach probeer ik tastbaar en zichtbaar te maken wat er met iemand aan de hand is. Om diegene dat te laten ontdekken, gebruik ik onder meer bomen, struiken, kruispunten en waterpartijen.”

“Ik kijk altijd vooruit en stel perspectiefvragen zoals: waar wil je naartoe, wat is er dan anders en welke stap of stappen kun je nemen om dáár te komen? Ik kan er zó van genieten als iemand zelf de antwoorden vindt. Dat bereik je door de juiste vragen te stellen en heel goed te luisteren. Als dit lukt, geeft me dat heel veel positieve energie”, besluit de wandelcoach.

Herinneringsplek
Langs de Oude IJssel is op een stuk grond van de neef en zus van Jan Eskes precies een jaar na de tragische dood van Gerben een rode beuk geplant. Later is daar een bankje omheen geplaatst. Deze herdenkingsplek is alleen bestemd voor de familie Eskes en de vele vrienden die hij bij leven had gemaakt.

Gerben Eskes zal sowieso nog lang herinnerd blijven, al is het alleen maar vanwege de speciale Eskesvlag die zijn kameraden trouw meenemen naar wedstrijden van De Graafschap. In het boek ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van de Doetinchemse trots staat een foto van een spandoek met de tekst ‘Gerben Rust Zacht’.

https://dewandelstap.nl/

 

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.