Jongeren in gemeente Voorst krijgen veel complimenten van jongerenwerkers

door | dec 23, 2020 | Gemeente Voorst, mijn werk

VOORST – De door premier Mark Rutte afgekondigde lockdown is zeker niet op de laatste plaats een dreun in het gezicht van Voorster jongeren. Zij moeten een flinke tijd de contacten met leeftijdsgenoten op school missen en in eigen omgeving buiten chillen en rondhangen met vrienden, zit er de komende periode evenmin in.

‘’Zeker met de lockdown maak ik me hier heel erg zorgen over’’, zegt Niels Suter, oprichter en mede-eigenaar van Younger at heart. De organisatie die sinds 2007 in opdracht van de gemeente Voorst het jongerenwerk uitvoert. ‘’De straat is net als thuis en school een belangrijke opvoeder. Op straat samenkomen met vrienden is een goede leerschool en een gezonde manier van vrijetijdsbesteding. Deze komt helemaal te vervallen. Jongeren moeten het nu meer online zoeken.’’

Vallen en opstaan
Suter beaamt dat er ook een donkere kant aan de straat kan hangen. Denk aan baldadigheid, vernielingen, (geluids-)overlast en dergelijke. ‘’Maar wij sturen altijd op de lichte kant. Het is net als met skateboarden een kwestie van vallen en opstaan.’’

Vergeleken met andere gemeenten vindt Suter jongeren in de gemeente Voorst ‘ongelooflijk goed aanspreekbaar’. ‘’Ze beseffen heel goed wat er rond corona aan de hand is.’’ ‘’Voor het overgrote deel is de jeugd ook heel flexibel’’, vult Younger at heart-compagnon Robert-Jan Thomasson zijn collega aan. In de gemeente Voorst valt het volgens hem reuze mee hoe jongeren zich gedragen en met de coronaregels omgaan.

Younger at heart zet nadrukkelijk in op preventie: proberen te voorkomen dat jongeren uit de bocht vliegen. Dimitri Delmaar is een van de jongerenwerkers die heel regelmatig rondes maakt in de Voorster kernen om met jongeren in gesprek te gaan.

Luisterend oor
Twello telt vanzelfsprekend de meeste jongeren(groepen), maar ook bij de muziekkoepel en de basisschool in Terwolde trof Dimitri voor corona niet zelden een flinke groep aan. ‘’Met de jongeren hebben we heel goede contacten. Wij bieden ze een luisterend oor als zij hun verhaal willen vertellen en denken met ze mee als er een probleem is. Zelf hing ik vroeger ook veel op straat rond, daarom is er denk ik een bepaalde connectie. Over het algemeen zijn ze zich wel bewust dat ze in de problemen komen als ze de boel verkloten.’’

Robert-Jan vertelt dat in overleg met de gemeente wordt gekeken naar de mogelijkheid om in Terwolde een geschikte plek te realiseren waar de jeugd kan samenkomen (na corona). Twellose jongeren kunnen normaal gesproken terecht in ‘Het Honk’, het jongerencentrum van Younger at heart aan het Plutopad. Daar ligt ook een skatepark.

In deze moeilijke tijd waarin jongeren niet of nauwelijks hun sociale contacten kunnen onderhouden, zou iedereen volgens Robert-Jan wat toleranter voor de jeugd moeten zijn. “Als er iemand eens iets vuurwerk afsteekt, is dat niet direct een reden om daar heftig op te reageren.’’ Niels: “Veel inwoners denken momenteel dat ze zelf jongerenwerker zijn. Maar het is echt een professioneel vak dat wij uitoefenen. Wij weten vanuit kennis en ervaring hoe we met lastige jongeren op straat moeten omgaan, geef ons dit vertrouwen.”

Goed verhaal
Sluiten we af met een positieve noot: Younger at heart komt binnenkort met de oudofdebokspodcast. ‘’We gaan met iedereen in gesprek die een goed verhaal heeft: politici, beleidsmakers, politie, hulpverleners, jongeren noem maar op. Doel is dingen in perspectief te plaatsen, zonder dat we er heel erg bovenop gaan zitten’’, aldus Niels Suter.

Kijk voor meer informatie over de podcast op www.oudofdeboks.nl of op het Facebook- en Instagramaccount van Younger at heart.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.