Einde van lang tijdperk Haniel in zicht

door | jun 10, 2024 | Contact, mijn werk, Opdrachtgever

Han Denkers, eigenaar van Games & Gifts by Haniel, stopt eind dit jaar met zijn zaak. Hij hoopt dat iemand deze wil overnemen. Foto: Rudi Hofman

ZUTPHEN  In een filmpje op Facebook kondigde Han Denkers onlangs aan dat hij na 42 jaar gaat stoppen met Haniel in Zutphen. Dit was bij de opening in 1982 de eerste videotheek in de stad. In de loop van de jaren verschoot Haniel een paar keer van kleur en locatie. Anno 2024 heet de zaak Games & Gifts by Haniel. De eigenaar hoopt in de komende periode een geschikte opvolger te vinden.

Door Rudi Hofman

Films en games zijn grote passies van Han Denkers (64). Films verkoopt hij al enkele jaren niet meer en de tijd dat liefhebbers enthousiast zijn winkel binnenkwamen om een net uitgebrachte game te kopen, ligt ook alweer een tijdje achter hem. Aan het in- en verkopen van merchandising, waarmee hij zich tegenwoordig voornamelijk bezighoudt, beleeft hij veel minder plezier. “Ik heb eigenlijk geen zin meer om me daar in te verdiepen”, geeft hij eerlijk toe.

Dit laatste aspect is één van de redenen dat de Zutphense ondernemer enkele weken terug besloot dat het mooi is geweest. In het najaar hoopt hij de Haniel-deur definitief achter zich dicht te trekken. “In september word ik 65. Naast de winkel hebben we thuis aan de Deventerweg een bed & breakfast en mijn vrouw Evelien runt een schoonheidssalon. We staan vrijwel altijd zeven dagen per week aan. Ik merk dat ik de laatste tijd minder voldoening en energie uit de zaak haal. Daarom is het goed om te stoppen”, legt Denkers uit.

E.T.
In 1982 openden hij en zijn vrouw op Basseroord onder de naam Haniel (Han en Evelien) de eerste videotheek van Zutphen. Zij begonnen met zo’n 350 videofilms. Bijzonder was dat de latere kaskraker E.T. al bij Haniel te huur was vóórdat hij in de Nederlandse bioscopen ging draaien. Later zou de filmcollectie van Haniel uitgroeien tot een grote verzameling van tussen de 7.500 en 10.000 films (eerst op video, later op dvd en blu-ray).

Denkers: “Bij onze start zei iemand uit de branche, ‘ga er maar vanuit dat 25 procent van je omzet porno is. Dat vonden we best raar, maar het bleek wel te kloppen. Een lege VHS-band om twee uur film op te kunnen nemen, kostte toen 60 à 65 gulden he. Ik weet nog toen de Bruce Lee-serie uitkam, dat we voor vier VHS-films en vier Betamax-films bijna 1.700 gulden exclusief btw moesten betalen. Toen films op dvd kwamen, zijn we daar vanaf dag één volop in meegegaan. Blu-ray is nooit zo populair geworden als dvd.”

Filmpakketten
In het eerste jaar van de coronacrisis – Haniel zat toen op de hoek Gasthuisstraat/Stationsplein – nam de eigenaar het besluit om niet langer films meer te gaan verhuren. Om van de enorme voorraad af te komen, werden er honderden pakketten van elk 25 films samengesteld, die vervolgens voor 10 euro bij de klanten thuis werden bezorgd. De focus lag toen al een tijd op gaming en ook het aandeel merchandising (vooral film en gaming gerelateerd) groeide gestaag.

Denkers was uiteindelijk niet tevreden met deze locatie. In februari 2023 verkaste hij naar de Korte Beukerstraat, een leuke winkelstraat met veel passanten, om zich daar onder de nieuwe naam Games & Gifts by Haniel nog meer op merchandising te gaan richten.

Max Verstappen
“We zijn meer een verzamel- en liefhebberswinkel geworden; een speelgoedwinkel voor ouderen. En dan heb ik het over een heel brede doelgroep van tieners tot mensen van mijn leeftijd. Mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld een poster, pop of deurmat van hun favoriete film- of gamekarakter te kopen. Populair zijn de Funko poppen. Die zijn er ook van bekende sporters zoals Erling Haaland en Max Verstappen. Leuk om voor jezelf te kopen of als cadeau te geven”, zegt Denkers.

Naast het missen van affiniteit met de meeste producten die hij nu in zijn winkel heeft staan, mist de ondernemer ook de leuke band die hij vroeger met veel klanten had. Dat waren mensen die in de winkel regelmatig een film huurden of game kochten, met wie hij gezellig kon kletsen en desgevraagd advies kon geven. Die vaste klanten zijn er nog wel, maar veel minder dan in de begintijd.

Overnamekandidaat gezocht
Deed Denkers de merchandising er in het begin bij, nu is dit zijn met afstand belangrijkste inkomstenbron geworden. Hierin ziet hij ook zeker toekomst voor de winkel, maar dan moet zich wel op tijd een geschikte overnamekandidaat bij hem melden. “Het huurcontract eindigt per 31 oktober. We zouden het heel leuk vinden als de winkel wordt voortgezet. Ik ben ook bereid om iemand die passie heeft voor deze merchandising en gaming op weg te helpen. Geïnteresseerden kunnen hier gewoon binnenlopen, of mij bellen op 06 – 539 299 10.

Chat openen
1
Spoedklus of Persbericht?
Hallo, heb je een spoedklus? Neem dan via de app contact met me op. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Groet Rudi.