De Grote Noordijk in Wilp krijgt allure terug Restauratie van tuinmanshuis is eerste stap
TWELLO – Voor iedereen in de gemeente Voorst die cultureel erfgoed een warm hart toedraagt, was het afgelopen donderdag een heuglijke dag. Op Landgoed De Grote Noordijk in Wilp was de officiële start van de restauratie van het tuinmanshuis. Deze markeert gelijktijdig het begin van een grootschalige operatie waarin het landgoed in oude luister wordt hersteld.
In plaats van een grote groep genodigden kon door de coronabeperkingen slechts een zeer select gezelschap de ceremonie-met-taart-en-champagne bijwonen. Aanwezig waren gastvrouw Hester Taverne-Strick van Linschoten, gastheer Guus Strick van Linschoten, burgemeester Jos Penninx en beleidsmedewerker ruimtelijke ordening Paulien Dekker-Klein Overmeen en aan het werk zijnde werknemers van Authentiek Bouw uit Nieuwleusen.
Voldragen plan
Hester Taverne-Strick van Linschoten is een van de vier erfgenamen van het landgoed. De anderen zijn haar broer Guus, haar zus en een neef. Het viertal is in overleg met de gemeente vele jaren bezig geweest om tot een voldragen plan te komen.
Dat dit is gelukt, blijkt alleen al uit het feit dat de provincie Gelderland met een forse subsidie bijdraagt aan het project. Het plan stemt niet alleen de familie Strick van Linschoten en de provincie tevreden. Burgemeester Penninx deed donderdag geen enkele moeite zijn vreugde te verbergen.
‘’In 2007 hebben we de eerste gesprekken met elkaar gevoerd, omdat er toch wel eens iets met dit landgoed moest gebeuren. In 2010 spraken we af écht stappen te gaan zetten. Tien jaar later staan we hier doordat er achter de schermen heel hard is gewerkt. Als portefeuillehouder bestaande landgoederen ben ik verheugd dat het met een combinatie van groen en steen is gelukt voor dit gebied een heel mooi plan te maken’’, zei Penninx. Het landgoed is volgens hem heel belangrijk voor de entree van Twello.
Schattig huis
Nadat Penninx aan Hester Taverne-Strick van Linschoten onder meer een fraaie bos bloemen en een waardebon voor vier bomen had overhandigd, volgde een rondleiding door het uit circa 1850 stammende tuinmanshuis. Tot 1970 woonde hier de tuinman van de familie met zijn vrouw en vier kinderen. ‘’Het is zo’n schattig huis, je zou het op moeten pakken en neerzetten in het Zuiderzeemuseum’’, zei de gastvrouw.
Dit gaat niet gebeuren. De erfgenamen willen de tuinmanswoning na de restauratie verhuren. Hetzelfde geldt voor het melkhuis en het keukenhuis. Begin negentiende eeuw is hier het Voorhuis tegenaan gebouwd.
1432
Alle drie panden wacht een ingrijpende restauratie. De erfgenamen houden het Voorhuis voor eigen gebruik als familiehuis. Streven is nadrukkelijk het landgoed in de familie te houden. ‘’De naam Noirtwijck wordt voor het eerst genoemd op een tijdrol uit 1432. Het landgoed is sinds 1740 in de familie en is altijd vererfd in de vrouwelijke lijn’’, aldus Hester Taverne-Strick van Linschoten
Het landhuis is sinds 1985 niet meer permanent bewoond geweest. In dat jaar overleed de grootmoeder van Hester en Guus Strick van Linschoten. Rond 2003-2004 woonde Guus hier tijdelijk vooral om een oogje in het zeil te houden en ongewenst bezoek te weren. ‘’Van 1985 tot 2010 heeft een oom in een bungalow gewoond op een ander deel van het landgoed.’’
Deze bungalow staat aan de oostzijde van de H.W. Iordensweg. Onderdeel van het totaalplan is daar drie kavels voor koopwoningen uit te geven. Verder moet op de plek van een maïsland een voedselbos verrijzen.
Wandelroute
Op z’n vroegst in de loop van 2023 is de grootschalige restauratie van het nu 34 hectare grote landgoed afgerond. Bezoekers krijgen te maken met een gewijzigde wandelroute om de privacy van de nieuwe bewoners te kunnen waarborgen.